Huvitavat

Võib-olla on seda ka teiega juhtunud, et kui olete saanud purgi siidiselt voolavat vedelat mett, on see muutunud mingi hetk hoopis teise värviga kivikõvaks moodustiseks. Püüdes seda purgist köögiriistu appi võttes kuidagimoodi kätte saada, avastate, et olete suisa pahane, sest see tihe magus klimp ei allu kuidagi teie tahtele. Parimal juhul saate kõveraks väändunud lusika või kahvli. Kinnitan, et olete saanud korraliku omapead kristalliseerunud mee. Selline mesi on kvaliteedinäitajate poolest väga hea, kuid ebamugav tarbida. Seepärast oleme valinud viisi, millega suuname oma mee kristalliseerumist ise. Selleks tuleb värsket, kergelt kristalliseerunud mett korduvalt segada, et suured meekristallid puruneksid ja muutuksid väikesteks osadeks, mille tulemusena saadakse kreemjas suus sulav võidemesi, milles on kõik kasulikud meeomadused säilinud.

Aadlimesi

Kõlab ehk uskumatuna, kuid üks supilusikatäis mett päevas võib aidata kehakaalu langetada. On uuritud, et meie keha reageerib juba väikese koguse mee söömisele. Mesi aitab maksal toota glükoosi, mis hoiab aju suhkrutaseme kõrgena ja paneb meie organismi tootma rasvu põletavaid hormoone. Samuti on teada, et supilusikatäis mett sisaldab rohkem kaloreid kui sama kogus suhkrut, kuid sellest hoolimata aitab sooja veega segatud mesi lagundada kehas juba talletunud rasvu. Samuti aitab järjepideval tarbimisel ülekaalu vähendada vesi, millesse on lisaks meele lisatud kas sidrunimahla või kardemoni.

Mett ei ole hea hoida külmkapis, sest see imab niiskust, ega ka liiga soojas kohas või otsese (päikese)valguse käes, sest see vähendab meile kasulikke meefermente.

Mett tee või kohvi sisse segades tuleks seda meepurgist võtta kuiva lusikaga, kuna liigne niiskus, mille märg lusikas kaasa toob, võib purgis ülejäänud mee käärima panna.

Kui ostate mett tundmatust kohast või võõrastelt, tuleks eelistada juba kristalliseerunud mett, sedasi on risk petta saada suhteliselt väike.

Kvaliteetse mee tunnete ära, kui see paneb suulae ja kurgu kergelt kipitama.

Mesi on tulvil antioksüdantidest ja seedimist soodustavatest kasulikest ensüümidest, mis toetavad inimese immuunsüsteemi, seega teeb mesi kogu kehale pai.